Články a recepty / Celozrnný chléb s jogurtem
Na jeden chléb potřebujete:
- 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky nebo jiné zdravější varianty
- 3/4 hrnku hladké bílé pšeničné mouky (nezdravá část receptu, ale důležitá kvůli nakynutí)
- 3/4 hrnku vody
- 3/4 hrnku bílého selského jogurtu (okolo 3,5%)
- 5 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce M
- semínka dle chuti
Orientační nutriční hodnoty bez semínek
Nutriční hodnoty |
Celý chléb |
|
Bílkoviny |
60 g |
|
Tuky |
18 g |
|
Sacharidy |
263 g |
|
- z toho cukry |
15 g |
|
Energetická hodnota |
1500 kCal |
|
- Jogurt, droždí a vejce nechejte zahřát na pokojovou teplotu.
- Mouku smíchejte s droždím.
- Přidejte sůl, vejce, jogurt a vodu a důkladně promíchejte.
- Nechte kynout cca 1,5h. Dobré nakynutí poznáte, že těsto cca zdvojnásobí svůj objem.
- Těsto dejte do formy - ideální velikost je forma na biskupský chlebíček. Znovu nechte nakynout cca půl hodiny, těsto by mělo nakynout po okraj.
- Chléb vložte do rozehřáte trouby (na 250 °C) a pečte 10 minut.
- Zeslabte troubu na 220 °C a pečte 10 minut a to stejné udělejte na 200 °C, ale tady dopečte cca 25 minut.
- Pomocí špejle zjistěte jestli je chléb hotový. Těsto by se mělo trošičku lepit (kvůli jogurtu nebude špejle úplně suchá).
Díky za inspiraci klientovi, protože chlebík je výborný :-)